KAKO ODRŽAVATI MALI AKVARIJUM OD 3-5 LITARA

Ovo može biti Vaš prvi akvarijum ili mali deo prirode na Vašem stolu.Uz par saveta održavanje ovakvog akvarijuma može biti jednostavno.Obzirom na malu količinu vode preporučujemo Vam da izaberete borca koji je dvodihalica tako da ne troši brzo kiseonik iz vode. Set za mali akvarijum podrazumeva:

  • mali akvarijum 3-5 litara.Možete ga ukrasiti posterom,kulom,veštačkim biljem i prirodnim šljunkom.Ne preterujte sa količinom dodataka da bi ribica imala mesta za plivanje.
  • mrežica,najmanja, da bi prebacivali ribicu prlilkom održavanja
  • hrana za ribice,preporuka je SERA bettagran jer ne muti vodu i granulat je odgovarajuće veličine.
  • preparat za održavanje kvaliteta vode,preporuka SERA aquatan.Pristupačne cene a neograničenog roka. Za održavanje tako malog akvarijuma potrebno je po par kapi prilikom menjanja vode.

Pre postavke akvarijuma treba oprati sve dodatke(kula,biljka,šljunak)koji se stavljaju. Poster se lepi na zadnju,spoljašnju stranu. Ispod akvarijuma se postavlja komad stiropola ili meka tkanina da ne bi dno stradalo prilikom sređivanja akvarijuma. U akvarijum se sipa odstojala voda jer je iz nje ispario hlor.Hlor uništava ribice i zato praktikujte da imate uvek vodu odstojalu u flaši. Čak i ako nemate odstijalu vodu, stavite par kapi SERA aquatana koji je,pored ostalog i antihlor preparat, i posle sat vremena ubacite ribicu. Hranite je jednom dnevno sa par granulica hrane. Promena vode je jednom nedeljno. Ribicu mrežicom prebacite u posudu u koje ste prethodno sipali manju količinu stare vode(iz akvarijuma). Ostatak vode izbacite i operite unutrašnjost akvarijuma sa tekućom vodom bez dodatka deterdženta. U čist akvarijum naspite odstojalu vodu i ribicu vratite sa malo stare vode u koju je bila dok ste čistili akvarijum. Ukoliko ste ubacili veću količinu hrane od one koju ribica može da pojede, višak hrane izvadite mrežicom ili promenite vodu. Na ovaj način se održavaju i ribice u kuglama.