Domaća mačka izgleda identično kao afrička divlja mačka, a DNK tigra i mačke se u najvećem delu poklapaju, čak 95,6%!

Iako odgajivači decenijama menjaju rasama boju, veličinu i oblik tela, mačja ćud uprkos svemu ostaje ista, nikada potpuno pripitomljena i uvek pomalo divlja. A i kada je maca poslušna, to je zato što očekuje nagradu.

Način na koji naša kućna maca lovi svoj plen, spretnost kojom mu se prikrada, izvrstan noćni vid, vertikalne zenice i periferni vid je ono što je njima ostalo od ne tako dalekih predaka tigrova.

Mačje telo je izuzetno fleksibilno, a šape su tigrovima i domaćim macama potpuno iste, sa 5 prstiju napred i 4 nazad.

Kad kućne mace i tigrovi love, oni su nečujni, prikradaju se da bi se fokusirali, a brkovi su tu kao pomoćnici tokom lova, jer zahvaljujući osetljivosti mogu da procene udaljenost i lokaciju plena, a te informacije stižu do mozga brzinom svetlosti.

Sve mačke imaju mirisne žlezde svuda po telu, najviše na glavi i na udovima, pa kada se trljaju o objekte one ih zapravo označavaju kao svoje i tako šalju poruku drugim mačkama. Grebanjem drveća i mace i tigrovi oštre svoje kandže, a i jednako su pedantni. Veći deo dana će provesti u čišćenju i doterivanju svog krzna.

Domaća maca ima sličnosti i sa lavom.

Postoje samo dve vrste mačaka kod kojih ženke odgajaju mladunce zajedno – lavovi i domaće mačke. Lavovi žive u čoporima, gde ženke zajedno brinu o mladuncima. Slično tome, kad mačke žive napolju kao lutalice, tri do četiri ženke će staviti mačiće u jedno leglo koje će zajedno braniti. 

Sličnost između lavova i kućnih maca jeste i u tome što obe mogu da uvlače kandže. To nije slučaj sa svim vrstama divljih mačaka. Na primer gepardi uvek imaju izvučene kandže, što se najverovatnije može objasniti načinom na koji love. Zbog toga što se oslanjaju na trčanje, nokti im povećavaju prianjanje za tlo i zato nema potrebe da ih uvlače.

S druge strane, mačke kao i lavovi love iz zasede i neophodno je da im nokti budu u dobrom stanju, pa ih uvlačenjem čuvaju od nepotrebnog habanja.

Razmišljajte o ovome sledeći put kad razbesnite svoju kućnu macu.