Kada vaspitavate ljubimca najbitnija je upornost, jer to što ga odmalena naučite će se provlačiti kroz čitav vaš zajednički život.

Ukoliko učite vašeg psa gde da vrši nuždu, ovaj post je za vas!

U zatvorenom prostoru možete koristiti kapi koje služe da privuku psa da vrši nuždu na jednom mestu, međutim one samostalno nisu dovoljne.

Za početak izaberite jedno mesto gde će pas vršiti nuždu i na njegovu pelenu nakapajte par kapljica. Koriste se tako što se nakapa po 3-4 kapi svaki put kada se promeni pelena.

Kada jednom shvati da treba da vrši nuždu na peleni, počnite polako da je pomerate ka vratima, ukoliko želite psa da naučite da nuždu vrši napolju.

U jednom trenutku kada pelena bude sasvim blizu vratima, čim pas počne da se šeta oko pelene shvatićete da je vreme da ga izvedete napolje.

Veoma je bitno da sve vreme dok vaspitavate ljubimca koristite pozitivan pristup i pristup usmeren na nagradu.

Kucu izvodite redovno napolje, ne samo kada prepoznate da mu je potrebno da vrši nuždu i uvek na isto mesto, koje će početi da posmatra kao svoj toalet i sigurno mesto.

Vi ste ključna stvar tokom ovog treninga, jer ste osoba od poverenja svom ljubimcu. Idite sa njim kada ga izvodite napolje da vrši nuždu, jer će mu to uliti osećaj sigurnosti.

Ukoliko vidite da se vaša kuca sprema da nuždu izvrši u kući, pokušajte da je dozovete omiljenom poslasticom ili igračkom i da izađete sa njom napolje ili u baštu.

Potpuno je normalno za svakog psa da u prvih nekoliko nedelja od početka treninga ima ispade u kući i van svog mesta, te tada ne treba vikati i reagovati burno, jer to može usaditi u kucu strah da ide u vc ili će hteti da ide u vc samo kad vi niste tu.

Najbitnija stvar je da ljubimac odlazak u toalet posmatra pozitivno i bez straha.

Kako ste vi naučili ljubimca gde da vrši nuždu?