Da li se i vaš ljubimac plaši glasnih zvukova? To nije neuobičajeno, jer životinje imaju osetljiviji sluh od ljudi, te prasak petarde ili vatrometa njima zvuči mnogo glasnije i iritantnije. Čak iako nisu ranije imali strah od glasnih zvukova, on se vremenom može pojaviti.

Za životinje petarde i vatrometi mogu biti strašno iskustvo, ali mi im možemo pomoći da se osećaju ugodnije u tim za njih stresnim vremenima.

 

Strah koji ljubimci doživljavaju čini da rade stvari koje nisu uobičajene za njih, nemirni su, ne mogu da se skrase, trče bez cilja, skaču po nameštaju, dahću, sline… Ljubimci, koji su inače umiljati i poslušni, prepadnuti bukom mogu da se istrgnu sa povodca, pobegnu od svojih vlasnika, pobegnu iz dvorišta i često prepadnuti završe pod točkovima kola ili su agresivni prema drugima, a neki se nikad ne vrate kući. Autoritet koji vlasnik uživa kod životinje nestaje u trenucima straha, jer je instikt za begom, jedan od najjačih instikata životinja. Veoma je važno da psa ne ostavljate napolju bez nadzora, čak i ako je dvorište dobro ograđeno, a pogotovo ako je pas vezan, usled panike može da otrgne povodac ili da se upetlja, povredi ili uguši povodcem.

Za vlasnike ljubimaca je najbitnije da znaju da prepoznaju simptome stresa i da tokom stresnog perioda ostanu smireni, jer njihovo ponašanje utiče i na ponašanje životinja.

Na vreme mislite na to i počnite da dresirate psa još dok je mali. Proces privikavanja na pucanj je jednostavan postupak i naziva sedesenzibilizacija. Radi se zapravo o tome da psa pokušavamo navići na zvuk groma (petardi) i to tako što mu puštamo te zvuke vrlo, vrlo tiho, a zatim pojačavamo zvuk. Navikavanje treba biti postepeno bez velikih dnevnih promena u intenzitetu i vrsti, pa će sledeće godine praznični dani proteći bez neželjnih reakcija i fobije. Kod takvog navikavanja vlasnik treba biti smiren i nastavljati s igrom bez obzira na jačinu zvuka.

 

Takođe, možete i pojačati muziku ili uključiti TV, kako bi zaštitili vašeg ljubimca od zvukova iz spoljnog sveta ili kako bi se usredsredio na manje stresne zvukove. Ljubimca možete usmeriti na neke druge aktivnosti, tokom perioda pucanja petardi i vatrometa, na primer na igru sa omiljenim igračkama ili omiljene poslastice.

 

Ukoliko ste pak odlučili da Novu godinu ili praznike dočekate van kuće u kojoj je ljubimac, ostavite ga u delu kuće u kome je bezbedan, sa što manje stvari u prostoriji koje može da sruši i da se povredi, zatvorite sve prozore i spustite roletne, a možete ostaviti upaljen TV ili radio, koji će životinji skrenuti pažnju sa neprijatnih spoljašnjih zvukova.

 

Ali za životinje koje praznike dočekuju napolju je situacija još gora..zbog petardi, vatrometa i ostalih pirotehničkih sredstava svake godine od srčanog udara ugine preko 5000 pasa i to pogotovo u doba praznika.

 

Da li se sećate Mede, psa iz Subotice koji je uginuo od srčanog udara u novogodišnjoj noći? Pridružite se peticiji za Medin zakon, koji želi da ograniči upotrebu pirotehničkih sredstava.

 

https://www.peticije.online/medin_zakon#sign