Mače u kući

Mačke su draga i inteligentna bića. Mada su ljupke i nežne, mačke su samostalne i mogu se prilagoditi skoro svakom stilu života.  Pustite Vaše novo mače da istraži novi životni prostor, novo mesto za spavanje, wc sa peskom, ali ga svo vreme pratite. Ponudite mu hranu i vodu i  pripazite ga sve dok se ne umiri i zaspi. Ne dozvolite da ga  uznemiravaju i tretiraju kao igračku. U ovo fazi  će biti pod stresom jer je u  novoj sredini, bez majke, braće i sestara. Zato ga nežno mazite, pripremite mu topli ležaj i mekanu igračku.

Mesto za spavanj

Igra pre spavanja osiguraće dobar san za mače i za celu porodicu.  Mačići vole osećaj topline, pogotovo kada dremaju. Udoban ležaj upravo je ono što im treba nakon dugog istraživačkog dana. Ležaj postavite na tiho mesto bez promaje. Mace vole dugo da spavaju.

Vežbanje korišćenja wc-a

Mačke su po prirodi vrlo čiste životinje, ali novom mačetu morate pokazati kakvo se ponašanje od njega očekuje. Wc sa peskom za mačke postavite na lako dostupno mesto, koje nije blizu posuda sa hranom, i redovno ga čistite. Svakako nabavite lopaticu za čišćenje posude. Nakon obroka i nakon spavanja, mače odnesite do wc-a i pričekajte da obavi nuždu. Ukoliko imate pristup dvorištu (zelenoj površini), postepeno ga upoznajte sa okolinom i  vremenom će mače samo odabrati gde želi da vrši nuždu.

Ishrana

Mačićima je potrebno davati više obroka dnevno. Saznajte šta je Vaše mače jelo do dolaska u novi dom i nastojte time da ga hranite još dan-dva. Ukoliko želite da pređete  na novu hranu, činite to mešajući staru i novu hranu, pri čemu postepeno povećavajte količinu nove. Najbolji izbor je superpremium hrana, koja je savršeno izbalansirana i sadrži sve sastojke potrebne za zdrav rast i razvoj Vašeg mačeta.

Mačke,iako vole mleko,treba da ga izbegavaju zbog mogućeg proliva . Sveža voda mačetu mora biti stalno dostupna.

Mačići vole i poslastice, samo pripazite da njihovo doziranje ograničite prema uputstvima na pakovanju.

Nabavite posudice za hranu i vodu i redovito ih čistite.

Granulasta hrana omogućava održavanje higijene zuba i usne duplje.

Kupanje i češljanje

Preporučljivo je svaki dan četkati mačku, pogotovo ako je dugodlaka. Četkanjem ćete odstraniti otpalu dlaku, nečistoću i prašinu. Četkanje takođe pomaže sprečavanju nastanka kuglica od dlake u želucu, ali i osigurava Vama i Vašem ljubimcu neprocenjivo vreme koje provodite zajedno. Kupanje nije potrebno, međutim ukoliko imate dugodlaku mačku, kupanje nekoliko puta godišnje pomoći će otpetljavanju i raščešljavanju dlake.Postoje posebni šamponi za mačiće, kao i šampone za suvo pranje. Ukoliko mače od malena naviknete na ovu aktivnost, rado će na nju pristajati. Nakon kupanja mače dobro osušite i iščetkajte.

Vežba i igra

Mačićima je potrebno kretanje kako bi bili u dobroj formi. Takođe vole da grebu – oštre kandže. Kako Vaš nameštaj ne bi stradao, nabavite Vašem mačetu grebalicu – po mogućnosti višu, kako bi se Vaše mače moglo grebajući ispružiti.

Igračke, poput zezalice, mišića i loptica, idealna su zabava za Vašeg ljubimca, a tuneli sa rupama i višespratne grebalice biće pravi izazov i izvor neiscrpne zabave. Svakako osigurajte dnevnu dozu zajedničke zabave sa svojim mačetom.

Vakcinacija

Mačiće bi trebalo vakcinisati viševalentnim vakcinama protiv virusnih bolesti mačaka. Osnovna vakcina se sprovodi kod mačaka starijih od 9 nedelja, dva puta sa razmakom od 4 nedelje.

Mačići mlađi od 9 nedelja mogu se vakcinisati, s tim da se nakon prve doze vakcina daje svake 3 – 4 nedelje sve dok životinja ne navrši 12 nedelja. Revakcinacija se sprovodi kako bi se održala kontinuirana zaštita. Nakon osnovne vakcinacije poželjno je mačke vakcinisati jednom godišnje.

Mačke starije od 3 meseca možete vakcinisati i protiv besnila.

Čišćenje od parazita

Najčešći endoparaziti mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su dužine 5 – 10 cm, bele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili celi (neoštećeni) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija ovim parazitima ponekad može i ozbiljno narušiti opšte stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crevnim parazitima često se uočava okrugao i nadut stomak i stalno prisutna želja za hranom.

Mače može pokupiti buve bilo gde. Kako bi ih eliminisali, osim mačeta morate tretirati i celu kuću – tepihe, zavese, prostor iza lajsni, parket, pokrivače i ležaj mačeta. Vrlo je važno istovremeno tretirati mače i protiv endo i ektoparazita, jer buve prenose neke od razvojnih oblika pantljičara što je vrlo važno kasnije u starijem uzrastu. Ako imate još životinja u kući, savjetujemo da sve životinje istovremeno tretirate protiv parazita.

Krpelje možete odstraniti pincetom.  Morate paziti da krpelja odstranite u potpunosti. Nemojte pincetu samo povući, nego ga lagano zarotirajte. Možete upotrebiti i neki od insekticida neškodljivih za mačke i ostaviti da krpelj sam otpadne. Za pomoć takođe možete koristiti i trik sa uljem ili alkoholom.

Kastracija / Sterilizacija

Sve u životu ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i sterilizacija mačke. Činjenica je da sterilisane životinje žive duži i zdraviji život od reproduktivno aktivnih, bilo kućnih ili mačaka koje izlaze ili borave napolju. Sterilizacija ženki se, sa veterinarskog aspekta, preporučuje radi sprečavanja reprodukcije i posredno očuvanja zdravlja životinje. Životni vek sterilisanih mačaka je dvostruko duži, jer žive 14 do 18 godina. Kastrirani mužjak neće po kući označavati teritoriju i ostavljati neugodne mirise. Takođe, neće imati potrebu za lutanjem i tučom sa drugim mužjacima.

Uvreženo je mišljenje da kastrirane životinje postanu debele, lenje ili depresivne, međutim takve postanu zbog preteranog hranjenja,  manjka kretanja i igre, a ne zbog sterilizacije.

Rezultat kastracije/sterilizacije može biti samo jedan – lepši i srećniji dom, jer energija koju bi mačka potrošila na pronalaženje partnera, preusmerava se na čoveka i odnos sa njim. Što se tiče promene ponašanja, zbog smanjivanja nivoa polnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i što je najvažnije, više su u blizini doma (ako izlaze van kuće/stana) pa je smanjen rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih su neke i zoonoze (prenose se na ljude) ili eventualnog stradanja na ulicama. Kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mlečnoj žlezdi, infekcija materice, ali i posledični stres kojeg graviditet nosi sam po sebi.

Zbog smanjene aktivnosti nakon operacije, sterilisane mačke su sklonije nakupljanju prekomerne težine, naročito ako jedu istu količinu hrane kao i pre. Zato u postoperativnom oporavku i za dalje održavanje kondicije preporučujemo specijalne hrane prilagođene potrebama sterilisanih mačaka i potrebama mačaka koje žive pretežno u kući/stanu. Kastracija/sterilizacija je danas rutinski postupak koji se radi u svim ambulantama male prakse.

Za bezbrižni odlazak mace do veterinara, nabavite transporter za mace.